Νύχια

Ορισμός, δομή και φυσιολογία του νυχιού

Τα νύχια είναι κεράτινες πλάκες που καλύπτουν μέρος της τελευταίας φάλαγγας

των δακτύλων χεριών και ποδιών, προστατεύοντας και βοηθώντας τα δάκτυλα στις απτικές τους κινήσεις.

Διακρίνουμε τρία μέρη: την ρίζα, το σώμα και την κορυφή ή ελεύθερο άκρο. Η αύξηση των νυχιών των υγιών ανθρώπων εξαρτάται από παράγοντες όπως αυξημένη ανάπτυξη το καλοκαίρι έναντι του χειμώνα, πιο γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών των παιδιών από των ενηλίκων και αυτά από των ηλικιωμένων, πιο γρήγορη ανάπτυξη και ανάπλαση των νυχιών των χεριών από τα νύχια των ποδιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα νύχια των χεριών αναπτύσσονται δύο με τρεις φορές πιο γρήγορα και αναπλάθονται πλήρως σε 5-6 μήνες από τα νύχια των ποδιών τα οποία αναπλάθονται σε 12-18 μήνες.

Παθήσεις νυχιών

Οι παθήσεις των νυχιών οφείλονται σε κληρονομικά ή επίκτητα αίτια. Ξεκινούν ανάλογα με το αίτιο, από την μήτρα, την κοίτη, το σώμα ή το παρωνύχιο. Διακρίνονται :

  • στις συσπλασίες και δυστροφίες των νυχιών -ανωνυχία, υπερτροφία, ευθραυστότητα, ονυχόλυση, πληκτροδακτυλία, κοιλονυχία, είσφρηση κλπ.
  • στις αλλοιώσεις του χρώματός τους λόγω εξωγενών παραγόντων, μη ομαλών σχηματισμών του νυχιού, λοιμώξεων νυχιών, συστηματική λήψη φαρμάκων κ.α.
  • στις ονυχομυκητιάσεις -δυσχρωμία με παράλληλη αύξηση της συγκέντρωσης της κερατίνης με αποτέλεσμα την ονυχόλυση και την ευθραυστότητα-
  • την παρωνυχία –οξεία και χρόνια φλεγμονή του παρωνυχίου λόγω τραυματισμού, διάβρωση επωνυχίου κ.α.
  • στις ονυχίες των δερματοπαθειών λόγω δερματικών νοσημάτων
  • στις ονυχίες των γενικών νόσων όπως λοιμωδών νοσημάτων, χρόνιων νοσημάτων, τραυματισμών, αβιταμίνωσης ή υπερβιταμίνωσης κ.α.
  • στους όγκους του υπονυχίου και παρωνυχίου στους οποίους περιλαμβάνονται οι μυρμηγκίες, τα ινώματα, τα χονδρώματα κ.α.

b_800_600_0_0___images_stories_photos_photo-001.jpg

 
Βρίσκεστε εδώ: Νύχια

Επικοινωνία
Αλ. Παναγούλη 2 & Κύπρου, Λάρισα
τηλ. & fax 2410 537771
Ε-ΜΑΙL: fotiskermel@gmail.com

Created by GVSolutions © 2011 gvs